Royal Dutch Shell PLC ataupun lebih dikenali sebagai Shell merupakan syarikat berkaitan dengan petroleum yang beroperasi di seluruh dunia. Shell berasal dari Belanda.

Mereka telah beroperasi di Malaysia sejak 125 tahun yang lalu dan mereka telah menjumpai minyak pertama di Miri Sarawak pada tahun 1910. yang menariknya minyak itu bukan ditemui di dasar laut, sebaliknya di atas bukit yang kini lebih dikenali sebagai Bukit Kanada.

Sejajar dengan situasi semasa dan strategi perniagaan semasa.

Pada Disember 2016 mereka telah memuktamadkan penjualan perniagaan pegangan mereka di bawah salah satu perniagaan mereka Shell Refining Co (Federation of Malaya) Bhd (SRC).

Shandong Hengyuan Petrochemical Co telah berjaya membeli SRC ini pada harga US$66.3 million (RM300 Juta). Selain itu juga, 30% saham SRC dimiliki oleh institusi seperti Permodalan Nasional Bhd (PNB), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) SRC dengan kilang penapis minyaknya di Port Dickson adalah menapis kira-kira 30% keluaran minyak negara ini.

Pengerusi Ahli Lembaga Pe­ngarah SRC, Datuk Iain Lo berkata

“antara faktor mendorong penjualan ini adalah SRC terus menerima tekanan akibat beban hutangnya yang tinggi serta pelaburan bagi memenuhi piawaian minyak Euro 4 dan 5”

Shell berkata penjualan itu selaras dengan strateginya untuk menumpukan kepada operasi hiliran global dan untuk menjadikan perniagaannya lebih kompetitif. Shell Refining Co (Federation of Malaya) Bhd (SRC), kini telah ditukarkan nama menjadi Hengyuan Refining Co Bhd.(HRC).

Team ACGAS telah dijemput untuk menyaksikan perasmian bersejarah ini.